2013. február 20., szerda

Lépések az egészségesebb étkezésért - magánvélemény

  Ismét egy Urban:Eve cikk indította be a fantáziámat, amiben Via az egészséges étkezésről írt, hogy ő hogyan csinálja. Átgondoltam, nekem mit is lehetne, hogyan is lehetne/kéne alakítanom, és összegyűjtöttem magamnak (és másnak) néhány tippet. Az alapszabály: minőség, illetve a mit, mikor és mennyit. És minél természetközelibb legyen az élelmiszer!
  Megjegyezném (mert már keveredtem feszültségbe amiatt, hogy nem szögeztem le eléggé), hogy ezek az én ötleteim, ezek nekem váltak be, lehet, hogy másnak teljesen kikészítenék a szervezetét, mert egyszerűen másképp működik, illetve nincs semmilyen egészségügyi vagy dietetikusi végzettségem. Úgyhogy kérek mindenkit, hogy a lentebb leírt ötleteket saját felelősségre próbálja ki, és amennyiben betegség vagy egyéb okok miatt szükséges, konzultáljon orvosával!
  Egy korábbi bejegyzésben is elmélkedtem már az egészséges táplálkozásról, azt is érdemes elolvasni.

Inspiráció az egészségesebb étrendhez: zabpehely, gyümölcsök, saláta, zöldség turmix,
párolt fűszeres hús rizzsel és salátával és egy könnyű ebéd, tojásból és salátából
  - Amit lehet, otthon, saját kezűleg készítsünk. Ez egy első lépésnek szerintem nem rossz. Ezzel nem kell lemondani még semmi komolyról, nem zárjuk ki sem az édességet, sem semmilyen szénhidrátot. Egyszerűen:
    - ha édesség kell, süssünk sütit, vagy főzzünk csokit (szigorúan jó minőségű étcsokiból!) - így az is lehet, lustaság miatt esetenként inkább lemondunk az édességről
    - a húst otthon panírozzuk
    - a leves ne porból legyen, hanem zöldségekből/húsból (mondjuk ez a veszély nálunk sosem állt fönn)
    - a fűszerkeverékekről mondjunk le, keverjük mi magunk a fűszereket!
    - bolti kecsap és majonéz helyett házi kecsap és majonéz, vagy egyéb öntetek (pl. tartármártás) - minél kevesebb ízfokozót tartalmazó ételt viszünk be, annál kifinomultabb lesz az ízlelésünk!
    - kenyérhez kenyérsütőgép (de sima sütőben is lehet)
    - a gyümölcsjoghurt az legyen gyümölcs+joghurt, stb.
  - Második lépésként az arányokon érdemes változtatni. Ezután a cikk után kezdtem el arra figyelni, hogy minden étkezéshez (amihez lehet) egyek bőséges mennyiségű zöldséget, keverjek be salátát, és kevesebb legyen a kalóriadúsabb főétel. A salátára mindig tettem valamilyen öntetfélét, bár elég minimalista vagyok ezen a téren, úgyhogy a legtöbb esetben ez sima tejföl vagy natúr joghurt volt. A desszert pedig minimális legyen, az íze kedvéért, és ne azzal akarjunk jól lakni.
  - Harmadik lépésként (vagy lehet ezeket párhuzamosan is) próbáljunk figyelni arra, hogy mit mikor eszünk. Az a süti nem szalad el holnap reggelig (ha csak a megromlás nem veszélyezteti), este helyett inkább reggel együk az édességeket, a nagyobb szénhidrátbombákat. Estére, ha lehet, maradjon inkább a bőséges adag zöldség, gyümölcs, kefír, joghurt, sajtok.
  - A minőség elve alapján kihúznám a listáról a húspépeket (virsli, panírozott furcsaságok - a panír ápol és eltakar) és csakis jó minőségű teákat vennék (erre rá is fogok állni).
  - A természetközelibb elve alapján visszatértünk a 20%-os tejfölhöz, a min. 2,8%-os tejhez (de inkább 3,5%) és aki teheti, igyon házi tejet, egyen házi tejfölt, vegyen házi tojást. Figyeljünk arra, mit honnan veszünk - főleg zöldségek és gyümölcsök esetében, illetve még idevenném a tojást és a mézet is. A margarint vajra cseréltük, az úgyis kell a besamelhez, meg mindenféle finomsághoz (most mondjuk épp kaptunk egy adag margarint, de utána tényleg csak vaj lesz).
  - Ezután jöhetnek egyéb csere-berék, módosítások:
    - tésztából durumtészta
    - rizsből barna rizs
    - kakaóból porkakaó, nem instant
    - csokiból magas kakaószázalékkal rendelkező, jó minőségű étcsoki
    - kenyérbe és egyéb tésztákba a fehér liszt mellé/helyett rozsliszt, vagy egyéb liszt (pl. tönkölybúza)
    - kerüljük az olajban sütést, helyette pároljunk vagy tepsiben süssük ki
    - csökkentsük a cukormennyiséget a sütikben
    - cukorból barna cukor/nádcukor (helyette esetleg stevia)
    - a teákat édesítés nélkül, vagy kevés mézzel, citromlével igyuk
    - citromlé helyett a citromnak a leve
    - a rágcsák idővel legyenek gyümölcsök, olajos magvak, aszalt gyümölcsök vagy otthon kipattogtatott kukorica

 Emellett persze mozogjunk, aludjunk és igyunk eleget - a cukros üdítőket viszontd felejtsük el, ahogy a gyorséttermeket is!
  Egyébként, bár azt javasolják, hogy reggelizünk úgy, mint egy király, ebédeljünk úgy, mint egy polgár és vacsorázzunk úgy, mint egy koldus, nekem inkább a következő vált be a hétköznapokban: reggelizni úgy, mint egy polgár, ebédelni úgy, mint egy király, vacsorázni úgy, mint egy koldus. Illetve emellett időnként tízóraizom és uzsonnázom is.
  Illetve, ami még nekem bejött, az az, hogy kisebbekre vágom az ételt és úgy tálalom magamnak. Így pl. egy normál méretű kocka sütit ha kettévágok, olyan érzésem van, mintha kettőt ennék és ez jó érzés, nem is biztos, hogy kérek többet. Kicsit becsapom az agyam.

És Nektek mi vált be? Milyen ötletekkel egészítenétek ki a listát?

Nincsenek megjegyzések: