2012. november 1., csütörtök

Zöldségfasírt

Ezt a receptet akkor ötöltük ki, amikor tartottunk egy hosszabb tisztítókúrát, hús, kenyér (és bármilyen pékárú, vagy tészta) és cukor nélkül. Persze ez is ritkaság számba ment, mert olajban kell sütni, de nagyon megszerettük.
Zöldségfasírtot gyakorlatilag minden zöldségből lehet készíteni, mi egyszerűre vettük a dolgot és kész zöldségkeveréket használtunk.

Hozzávalók (4 főre):
- fél kg mexikói zöldségkeverék
- 1 tojás (vagy 1 tojásfehérje)
- liszt
- panírmorzsa
- natúr zabpehely
- só
- bors
- oregánó
- bazsalikom






Elkészítés:

A zöldséget puhára főzzük, leszűrjük, majd összeturmixoljuk botturmixszal. Ha gondoljuk, ezután ki is nyomkodhatjuk a levét, de nem feltétlen szükséges.
Ehhez adunk egy tojást, a fűszereket ízlés szerint (mindenből egy keveset, mehet még más zöldfűszer is hozzá), majd liszt, panírmorzsa és zabpehely. Mindezt addig adagoljuk, amíg jó kis masszát nem kapunk, ami már formázható.
Ezután pici lepényeket formázunk belőlük, megforgatjuk panírmorzsában és forró olajban kisütjük.
Egyszerű, nagyszerű, finom!
Jó, ha van egy kukta a közelben, aki adagolja a szilárdító anyagokat gyúrás közben.
Fogyasztható szendvicsben, rizzsel, sült krumplival, salátával és főzelékekhez feltétnek is ideális. Sőt, egy-kettőt "nasiként" is jó bekapni.
Mi rizzsel, tartárral és savanyúsággal ettük. Ha tartárt készítünk, akkor úgy is lehet, hogy a sárgája megy a tartárba, a fehérje pedig a fasírtba (mi így csináltuk most).

2 megjegyzés:

DóraZs írta...

A zabpehely mire jó? Mármint...mondjuk mire használhatom utána? Vagy...nagy baj, ha kimarad?

Dorka írta...

Mondjuk megeheted zabpehelyként... :)) Erre is van receptem, könnyen elkészíthető reggeli. Igazából a lényeg, hogy áztasd be, dobálj hozzá, amihez kedved van (aszalt gyümik, rendes gyümik, konzerv gyümik), áztathatod vízbe, tejbe, vagy joghurtba.. szóval ahogy Neked tetszik. De félre is teheted a következő zöldségfasírt alaphoz. A zabpehely, ha molyoktól védett helyen van, nagyon sokáig eláll :) Öntsd egy üvegbe, jól zárd le és úgy tedd el. Egyébként vannak zabpelyhes muffin receptek is, google-ön keress rá.