2008. július 17., csütörtök

Kezdő szakácsnő 3 - Gulyás leves és palacsinta

3. nap

Ebéd:

Gulyás leves (8-10 személyre) (kenyérrel, utána a tegnapi joghurttorta)


- 1/2 (nagyobb) vöröshagymát megpucolunk, összedarabolunk
-> olajon megpirítjuk (egy nagy fazékban)

- kb. 1/2 kg húst (*megjegyzéseknél) megmosunk, összedarabolunk kis kockákra
-> a már megpirult hagymára tesszük
+ 1 mk piros paprika, egy késhegynyi bors (lehet fehér és fekete is), 2-3 mk só, 1 mk Édes Anna, petrezselyem, lestyán, szurokfű (utóbbi 3-t zölden tettem bele [ill. anya tette bele], 1 mk őrölt kömény (lehet még hozzátenni kecsapot vagy sűrített paradicsomot is)
-> kevergetjük és pirítjuk

Közben: - felteszünk egy másik fazékban vizet forralni (annyit, amennyi az eredeti fazekunkba hiányzik)

- mihelyst a hús kis színt kapott, felöntjük a másik fazékban lévő vízzel, lefedjük és főni hagyjuk

Közben: - 1,5-2 nagyobb répát + 7 szem kisebb krumplit megpucolunk, feldarabolunk (répát lehet kockákra/csíkokra, krumplit kis kockákra)
- fél kelkáposztát megmosunk, majd 3-ba vágunk

- amikor a hús már majdnem kész (kóstolgatjuk, nézegetjük, hogy elég puha-e már)
--> hozzárakjuk a répát, kelkáposztát, kicsit főni hagyjuk (a répa általában nehezebben fő meg, mint a krumpli)
--> hozzárakjuk a krumplit

- közben még kóstolgatjuk a levest és sózzuk, a végére összesen kb. 6-8 mk só van benne

- ha már a répa és a krumpli is kezd elég puha lenni:

Nokedli (ha ezt elhagyjuk, gluténmentes levest kapunk):


- kb 130-150 g liszt + 1 tojás + kevés víz (kb. 1 kisebb pohárnyi) - összekeverni fakanállal
- annyi vizet tegyünk bele, hogy a tészta olyan ragasztó állagú legyen, jó nyúlós

- amikor a répa és a krumpli is jó:
-> beleszaggatjuk a nokedlit (előtte érdemes kivenni a kelkáposztát, hogy jobban elférjünk)
- pár perc alatt megfő


Megjegyzések: 1) Én disznóhúst tettem bele, mert az volt itthon. És így utólag azt mondom, sokkal szimpatikusabb is, mert a disznó húst nem nagyon lehet túlfőzni. Ellentétben a marhával (a sztendert gulyás-hús), ami ha nem főtt meg eléggé, akkor is rágós, meg akkor is, ha túlfőtt. (legalábbis anya ezt mondta, én még nem próbáltam.. ^^) De anya szerint a marha jobb ízt ad a levesnek. Szerintem így is teljesen finom volt, nem éreztem a különbséget..
2) A fűszerek közül szurokfüvet (oregánó) biztos, hogy nem kötelező beletenni egy gulyás levesbe. Csak nekünk nő itthon a kertben, aztán miért ne.
3) Javaslat: mielőtt nekikezdenénk a főzésnek, legyen rendben a konyha, legyen kéznél egy-két nagyobb műanyag tál a zöldségeknek és kéztörlő. (nekem ezek nem voltak meg és roppant zavaró volt, hogy kapkodnom kellett, mi hol van.. nem férek el, stb..)
4) Finom lett :)))



Vacsora (desszert):

Ez már 2012-es kép, az utolsó palacsinta csodája, egy bálna
Palacsinta (kis adag - kb. 15 db)


- 1/2 kg liszt + 2 tojás + 1 mk (lapos) só + 1/2 l tej + 1 ek cukor - összekeverni géppel (nem kell túl sokáig, csak hogy kb. csomómentes legyen)

+ valamennyi víz - hogy folyékony, de azért sűrű tésztát kapjunk (amit jól lehet merőkanállal serpenyőbe öntetni)
+ olaj (hogy a tészta tetején megjelenjenek kis olajfoltok)

- egy merőkanállal összekeverni kicsit

--> a serpenyő(k)be (többel gyorsabb) kevés olajat teszünk, picit megmelegítjük és szétfolyatjuk a serpenyőn. A felesleget bele lehet önteni a palacsinta tésztába.

Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy mindegyik serpenyőbe beleöntünk egy kevés tésztát (mérettől függően 1-2 merőkanál), szétfolyatjuk és mindkét oldalát megsütjük.

A tészta mutatja magát, ha már kész az alsó fele. A palacsinta szélei picit felkunkorodnak, esetleg megbarnulnak. És ha megmozgatjuk picit a serpenyőt, akkor már el is kezd mozogni a palacsinta benne.

Mi baracklekvárral ettük, ami még friss, tegnap készült :)

Megjegyzés: A tejet lehet vízzel kipótolni, ill. szódavízzel helyettesíteni. És a tej lehet aludttej is.




Amúgy az az érdekes, hogy elkezdett zavarni az, ha rendetlen a konyha... Anya ennek persze nagyon örül :P

Nincsenek megjegyzések: